Pneumologie & MTEV·

🇾đŸ‡Ș Score RAPID dans l'infection pleurale

Risk för 3-mÄnadersmortalitet vid pleurainfektion (empyem/komplicerad pleuravÀtska).

Mis à jour 23 août 2026

Sommaire (6)
RAPID-Score vid pleurainfektion
Blodurea
Ålder
PleuravÀtskans utseende
InfektionskÀlla
S-albumin
Résultat0 poÀng

LÄg riskgrupp; 3-mÄnadersmortalitet cirka 2 %.

Riskgrupp
LÄg
3-mÄnadersmortalitet
cirka 2 %

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Prognosbedömning vid presentation hos vuxna med pleurainfektion.

Formule

PoÀng frÄn urea, Älder, purulens, infektionskÀlla och albumin (intervall 0-7). LÄg 0-2, medel 3-4, hög 5-7.

PiĂšges et conseils

  • Endast prognostisk; avgör inte i sig behovet av drĂ€nage eller kirurgisk remiss.

Références

  1. Rahman NM, et al. Chest. 2014;145(4):848-855.
  2. Corcoran JP, et al (PILOT). Eur Respir J. 2020;56(5):2000130.

Klinisk bakgrund

Pleurainfektion (empyem eller komplicerad pleuravÀtska) har en mÄnadsmortalitet pÄ uppemot 10 procent och en 12-mÄnadersmortalitet pÄ nÀra 20 procent i prospektiva kohorter. Samtidigt varierar patienterna kraftigt: en ung, i övrigt frisk person med samhÀllsförvÀrvat empyem har en helt annan prognos Àn en Àldre patient med sjukhusförvÀrvad infektion och nedsatt njurfunktion. Beslutet om hur aggressivt man ska agera, nÀr drÀnage ska sÀttas, om intrapleural enzymbehandling ska övervÀgas och nÀr thoraxkirurg bör konsulteras fattas ofta tidigt, nÀr bilden Ànnu Àr ofullstÀndig.

RAPID-poÀngen togs fram just för att ge ett strukturerat underlag för den tidiga riskbedömningen. Den Àr inte ett terapeutiskt beslutsstöd i sig, utan ett prognostiskt verktyg som ska hjÀlpa kliniken att skilja patienter med lÄg dödlighetsrisk frÄn dem dÀr risken Àr betydande och dÀr en mer intensifierad handlÀggning kan vara motiverad.

BerÀkning av RAPID

PoÀngen Àr summan av fem variabler som alla kan erhÄllas vid baslinjen, innan djupare diagnostik eller behandlingssvar Àr kÀnt:

RAPID=R+A+P+I+D\text{RAPID} = R + A + P + I + D

dÀr:

Variabel 0 poÀng 1 poÀng 2 poÀng
RR: Blodurea (mmol/L) <5<5 55–88 >8>8
AA: Ålder (Ă„r) <50<50 5050–7070 >70>70
PP: PleuravÀtskans utseende Purulent Icke-purulent
II: InfektionskÀlla SamhÀllsförvÀrvad SjukhusförvÀrvad
DD: S-albumin (g/L) ≄27\geq 27 <27<27

TotalpoĂ€ngen strĂ€cker sig frĂ„n 0 till 7 och indelas i tre riskband: lĂ„g (0–2), medel (3–4) och hög (5–7).

HĂ€rledningskohorten utgjordes av 411 vuxna patienter inskrivna i den brittiska multicenterstudien MIST1 (first Multicenter Intrapleural Sepsis Trial), som rekryterades 2001–2002 och randomiserades till intrapleural streptokinas eller placebo. PrimĂ€rt effektmĂ„tt var mortalitet vid 3 mĂ„nader. Av 22 baslinjekarakteristika identifierades fem variabler som oberoende predicerade dödlighet: Ă„lder, urea, albumin, sjukhusförvĂ€rvad infektion och icke-purulent pleuravĂ€tska. Den resulterande poĂ€ngen validerades dĂ€refter internt pĂ„ 191 patienter frĂ„n MIST2-studien [1].

I hĂ€rledningskohorten var oddskvoten för död vid 3 mĂ„nader 24,4 (95 % KI 3,1–186,7) för medelrisk och 192,4 (95 % KI 25,0–1480,4) för högrisk, med lĂ„grisk som referens. I MIST2-valideringskohorten var motsvarande siffra för högrisk 14,1 (95 % KI 3,5–56,8), medan medelrisk inte nĂ„dde statistisk signifikans (OR 3,2, 95 % KI 0,8–13,2) [1].

Tolkning i praktiken

RAPID-poÀngen Àr prognostisk och anger inte i sig vilken behandling som ska vÀljas. Dess vÀrde ligger i att den ger en tidig, grov indelning som kan styra vakenhetsgrad och resursallokering.

Riskband RAPID-poÀng Klinisk tolkning Konkret handling
LĂ„g 0–2 LĂ„g mortalitet vid 3 mĂ„nader StandardhandlĂ€ggning med antibiotika och drĂ€nage vid indikation. Patienten kan i regel skötas pĂ„ normal vĂ„rdavdelning.
Medel 3–4 Förhöjd mortalitet TĂ€tare monitorering. ÖvervĂ€g tidig thoraxkirurgisk konsult och intrapleural enzymbehandling om drĂ€nage inte fungerar.
Hög 5–7 Betydligt förhöjd mortalitet Intensifierad handlĂ€ggning: tidig kirurgisk bedömning, övervĂ€gande av IVA-nivĂ„ vid organsvikt. Diskutera behandlingsmĂ„l och eventuell vĂ„rdplan med patient och anhöriga.

En viktig poÀng Àr att icke-purulent pleuravÀtska ger högre poÀng Àn purulent. Detta kan verka paradoxalt men reflekterar att patienter med purulent vÀtska ofta söker tidigt och har en mer avgrÀnsad infektion, medan icke-purulent vÀtska vid infektionstecken kan representera en mer systemisk sjukdomsbild med fördröjd diagnos.

Validering och prestanda

Den största prospektiva valideringen Àr PILOT-studien, en observationsstudie som rekryterade 546 vuxna patienter med pleurainfektion vid brittiska sjukhus och berÀknade RAPID-poÀngen vid baslinjen. Mortaliteten vid 3 mÄnader var 2,3 procent i lÄgriskgruppen, 9,2 procent i medelriskgruppen och 29,3 procent i högriskgruppen, vilket bekrÀftar poÀngens förmÄga att stratifiera mortalitet i en oberoende prospektiv kohort [2].

I en retrospektiv studie frĂ„n Hamburg analyserades 245 patienter som genomgick kirurgisk behandling för empyem (2017–2020). RAPID-poĂ€ngen predicerade 90-dagarsmortalitet med en AUC pĂ„ 0,62 (95 % KI 0,52–0,73), vilket Ă€r lĂ€gre Ă€n i de icke-kirurgiska kohorterna och speglar att poĂ€ngen utvecklades för en blandad population, inte enbart kirurgiska patienter. NĂ€r diabetes och njurersĂ€ttningsbehandling lades till poĂ€ngen steg AUC till 0,69 (95 % KI 0,59–0,79), en signifikant förbĂ€ttring [3].

En amerikansk retrospektiv multicenterstudie (n=182, Texas) undersökte sambandet mellan RAPID-poĂ€ng och kirurgisk timing hos patienter som genomgick thorakoskopisk eller öppen dekortikation. Med en avvikande grĂ€nsdragning (lĂ„g ≀3, hög >3) var hög RAPID associerad med högre 90-dagarsmortalitet (16,3 procent mot 2,3 procent, P=0,0014) och fler organpĂ„verkningar (81,6 procent mot 49,6 procent, P=0,0001). Patienter med lĂ„g RAPID-poĂ€ng och tidig kirurgi (≀3 dagar frĂ„n diagnos) hade bĂ€ttre utfall Ă€n de med lĂ„g poĂ€ng och sen kirurgi, vilket antyder att poĂ€ngen kan hjĂ€lpa till att identifiera patienter som har nytta av tidig kirurgisk intervention [4].

ERS/ESTS-konsortiets gemensamma statement frÄn 2023 konstaterar att RAPID-poÀngen har validerats i flera externa kohorter men att den Ànnu inte har testats i prospektiva interventionsstudier och dÀrför inte formellt kan rekommenderas som grund för behandlingsbeslut i klinisk praxis [5].

BegrÀnsningar

RAPID-poÀngen gÀller för vuxna patienter med pleurainfektion och Àr inte validerad för barn, för patienter med malign pleuravÀtska utan infektion eller för tuberkulös pleurit. Den Àr heller inte utformad för att styra valet mellan drÀnage och kirurgi; den anger prognos, inte behandlingsindikation.

NÄgra specifella fallgropar:

  • Surgiska kohorter. PoĂ€ngen presterar sĂ€mre hos patienter som genomgĂ„r kirurgi, med en AUC pĂ„ 0,62 i en renodlat kirurgisk kohort [3]. Detta Ă€r vĂ€ntat eftersom poĂ€ngen hĂ€rleddes frĂ„n en blandad population dĂ€r mĂ„nga patienter behandlades konservativt.
  • Saknade variabler. Diabetes och njurersĂ€ttningsbehandling, som inte ingĂ„r i poĂ€ngen, pĂ„verkar mortaliteten oberoende i kirurgiska kohorter [3]. Kliniken bör vara uppmĂ€rksam pĂ„ att en patient med lĂ„g RAPID-poĂ€ng men med svĂ„r komorbiditet Ă€ndĂ„ kan ha förhöjd risk.
  • Statisk bedömning. PoĂ€ngen berĂ€knas vid baslinjen och fĂ„ngar inte förloppet dĂ€refter. En patient som inte svarar pĂ„ initial behandling kan försĂ€mras snabbt oavsett poĂ€ng.
  • Icke-purulent vĂ€tska. Att icke-purulent vĂ€tska ger högre poĂ€ng Ă€n purulent kan missförstĂ„s. Det Ă€r inte vĂ€tskans utseende i sig som Ă€r riskmarkören, utan det faktum att icke-purulent infektion vid presentation ofta indikerar mer systemisk pĂ„verkan och fördröjd sjukdomsinsikt.
  • Avvikande grĂ€nsvĂ€rden. Vissa studier har anvĂ€nt andra grĂ€nsvĂ€rden Ă€n de ursprungliga (lĂ„g 0–2, medel 3–4, hög 5–7), till exempel ≀3 mot >3 [4]. Kalkylatorn anvĂ€nder de ursprungliga trösklarna frĂ„n hĂ€rledningsstudien.

KĂ€llor

  1. Rahman NM m.fl. A clinical score (RAPID) to identify those at risk for poor outcome at presentation in patients with pleural infection. Chest 2014. PMID: 24264558
  2. Corcoran JP m.fl. Prospective validation of the RAPID clinical risk prediction score in adult patients with pleural infection: the PILOT study. Eur Respir J 2020. PMID: 32675200
  3. StĂŒben BO m.fl. Adjusting the RAPID score with 2 additional variables significantly increases its predictive value in patients with empyema. Sci Rep 2023. PMID: 36828941
  4. Liou AA m.fl. The role of the RAPID score in surgical planning for empyema. J Thorac Dis 2023. PMID: 37065558
  5. Bedawi EO m.fl. ERS/ESTS statement on the management of pleural infection in adults. Eur Respir J 2023. PMID: 36229045
Nyckelord
RAPIDempyemapleural infection