Hépatologie & gastro-entérologie·

🇾đŸ‡Ș CritĂšres de Ranson pour la mortalitĂ© de la pancrĂ©atite aiguĂ«

Mortalitetsrisk vid akut (icke-gallstensrelaterad) pankreatit utifrÄn data vid ankomst och efter 48 timmar.

Mis à jour 23 août 2026

Sommaire (6)
Ransons kriterier för mortalitet vid akut pankreatit
Ålder >55 Ă„r
LPK >16 000/mm3
Glukos >200 mg/dL (>11,1 mmol/L)
ASAT >250 IU/L
LD >350 IU/L
Hematokritfall >10 % (vid 48 h)
UreakvÀve, stegring >5 mg/dL (vid 48 h)
Kalcium <8 mg/dL (vid 48 h)
PaO2 <60 mmHg (vid 48 h)
Basdeficit >4 mEq/L (vid 48 h)
VĂ€tskesekvestrering >6 L (vid 48 h)
Résultat0 poÀng

Uppskattad mortalitet 0-3 %.

Uppskattad mortalitet
0-3 %

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Uppskattning av mortalitet vid akut pankreatit utifrĂ„n vĂ€rden vid ankomst och efter 48 timmar.

Formule

En poÀng vardera för 5 kriterier vid ankomst och 6 kriterier efter 48 timmar (intervall 0-11). Mortalitet: 0-2 = 0-3%, 3-4 = ~15%, 5-6 = ~40%, >=7 = ~100%.

PiĂšges et conseils

  • FullstĂ€ndig poĂ€ng krĂ€ver 48 timmar, vilket begrĂ€nsar tidig anvĂ€ndning; gallstensspecifika grĂ€nsvĂ€rden skiljer sig nĂ„got.

Références

  1. Ranson JH, et al. Surg Gynecol Obstet. 1974;139(1):69-81.

Klinisk bakgrund

Akut pankreatit strÀcker sig frÄn lindrig, sjÀlvlÀkande sjukdom till nekrotiserande pankreatit med multisvikt och dödlighet uppemot 20 till 30 procent. Det beslut som Ransons kriterier stödjer Àr om patienten behöver intensivvÄrd och aggressiv handlÀggning, eller om sjukdomsförloppet sannolikt blir komplicerat. Utan ett strukturerat riskverktyg tenderar kliniska tecken som buködem, feber och leukocytos att underskattas i tidigt skede, sÀrskilt eftersom allvarliga komplikationer ofta manifesterar sig först efter 48 till 72 timmar.

BerÀkning av Ransons kriterier

Ransons kriterier utgörs av fem variabler vid ankomst och sex variabler efter 48 timmars observation. Varje uppfyllt kriterium ger en poÀng; totalen strÀcker sig frÄn 0 till 11.

De fem ankomstvariablerna bedöms vid inskrivning:

Ankomst=A˚lder >55+LPK >16 000/mm3+Glukos >200 mg/dL+ASAT >250 IU/L+LD >350 IU/L\text{Ankomst} = \text{Ålder >55} + \text{LPK >16,000/mm}^3 + \text{Glukos >200 mg/dL} + \text{ASAT >250 IU/L} + \text{LD >350 IU/L}

De sex variablerna vid 48 timmar krÀver upprepade mÀtningar:

48 h=Hematokritfall >10 %+Ureakvašve, stegring >5 mg/dL+Kalcium <8 mg/dL+PaO2 <60 mmHg+Basdeficit >4 mEq/L+Vaštskesekvestrering >6 L\text{48 h} = \text{Hematokritfall >10,%} + \text{UreakvĂ€ve, stegring >5 mg/dL} + \text{Kalcium <8 mg/dL} + \text{PaO}_2\text{ <60 mmHg} + \text{Basdeficit >4 mEq/L} + \text{VĂ€tskesekvestrering >6 L}

Ranson=Ankomst+48 h(0–11)\text{Ranson} = \text{Ankomst} + \text{48 h} \quad (0\text{–}11)

Kohorten som modellen utvecklades frÄn utgjordes av patienter med akut pankreatit, huvudsakligen alkoholrelaterad, vid en kirurgisk klinik i New York under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal [1]. Utfallet som modellerades var mortalitet under sjukhusvistelse. De ursprungliga mortalitetsuppskattningarna enligt poÀngintervallen har reproducerats i kalkylatorn: 0 till 2 poÀng motsvarar 0 till 3 procent mortalitet, 3 till 4 poÀng ungefÀr 15 procent, 5 till 6 poÀng ungefÀr 40 procent, och 7 eller fler poÀng nÀrmare 100 procent.

Tolkning i praktiken

Eftersom fullstÀndig poÀng krÀver 48 timmars observation Àr det först dÄ som Ransons kriterier kan anvÀndas för definitiv riskstratifiering. AnkomstpoÀngen ensam kan dock ge en tidig indikation.

PoÀng Mortalitet (ursprunglig kohort) Klinisk ÄtgÀrd
0–2 0–3 % AvdelningsvĂ„rd med övervakning; lĂ„g risk för komplikationer
3–4 ~15 % Ökad vaksamhet; övervĂ€g förflyttning till intensivavdelning vid försĂ€mring
5–6 ~40 % IntensivvĂ„rd; aktiv utredning av nekros och organdysfunktion
≄7 ~100 % FullstĂ€ndig intensivvĂ„rd; maximalt behandlad med sedativa och nutrition; mortaliteten Ă€r mycket hög

Tröskeln dÀr mortaliteten stiger markant ligger vid 3 poÀng. En patient som nÄr 3 poÀng vid ankomst bör övervakas med sÀrskild vaksamhet, och en patient som passerar 5 poÀng vid 48 timmar bör hanteras pÄ intensivvÄrdsnivÄ.

Validering och prestanda

En systematisk översikt och metaanalys frÄn 2024, som inkluderade 17 studier med totalt 5 476 patienter med akut pankreatit, visade att Ransons kriterier hade en poolad AUC pÄ 0,91 (95 % KI 0,88 till 0,93) för prediktion av mortalitet, med en sensitivitet pÄ 0,89 och en specificitet pÄ 0,79 [2]. För prediktion av allvarlighetsgrad var AUC 0,95 (95 % KI 0,93 till 0,97), och för organdysfunktion 0,86 (95 % KI 0,82 till 0,88). Prestandan var jÀmförbar med BISAP (Bedside Index of Severity in Acute Pankreatitis) för samtliga utfall, utan statistiskt signifikant skillnad i AUC utom för pankreatisk nekros, dÀr BISAP presterade nÄgot bÀttre [2].

I en prospektiv observationsstudie frÄn Sydindien med 164 patienter rapporterades en AUC pÄ 0,85 för Ransons kriterier vid ankomst för prediktion av allvarlighetsgrad enligt Atlanta-kriterierna, och 0,82 vid 48 timmar [3]. I denna kohort hade 63 procent allvarlig pankreatit och 12,5 procent dog under sjukhusvistelsen. Ransons kriterier vid ankomst hade dÀr högre diagnostisk trÀffsÀkerhet Àn bÄde BISAP (AUC 0,64) och APACHE II (AUC 0,77) för prediktion av allvarlighetsgrad, men APACHE II presterade bÀttre för mortalitet [3].

De externa valideringarna har i regel visat nÄgot lÀgre specificitet Àn i den ursprungliga kohorten, sÀrskilt i populationer med blandad etiologi. Sensitiviteten har dock varit konsekvent hög, vilket innebÀr att ett lÄgt poÀngtal Àr en pÄlitlig markör för ett godartat förlopp, medan ett högt poÀngtal överdriver risken i modern intensivvÄrd dÀr mortaliteten vid allvarlig pankreatit sjunkit sedan 1970-talet.

BegrÀnsningar

Ransons kriterier hÀrleddes för alkoholrelaterad pankreatit utan gallsten [1]. Vid gallstenspankreatit föreligger en modifierad version med delvis andra grÀnsvÀrden, bland annat högre ÄldersgrÀns och andra trösklar för laboratorievÀrden. Att tillÀmpa den ursprungliga versionen pÄ gallstenspatienter kan dÀrför ge missvisande poÀng.

Det mest uppenbara problemet Àr tidsfördröjningen. Sex av elva variabler krÀver 48 timmars data, vilket gör att kalkylatorn inte kan styra tidiga beslut om intensivvÄrd eller endoskopisk intervention vid gallstenspankreatit. Alternativ som BISAP, som kan berÀknas vid ankomst, och APACHE II, som kan uppdateras kontinuerligt, har i flera jÀmförande studier uppvisat likvÀrdig eller bÀttre prestanda för mortalitetsprediktion [2, 3]. Moderna riktlinjer betonar dessutom bedömning av organdysfunktion enligt Revised Atlanta Classification snarare Àn poÀngbaserad riskstratifiering ensam.

Ytterligare en begrĂ€nsning Ă€r att mortalitetsuppskattningarna i poĂ€ngintervallen hĂ€rrör frĂ„n en kohort frĂ„n 1970-talet. Med modern intensivvĂ„rd, tidigare ERCP och förbĂ€ttrad antibiotika och nutrition Ă€r mortaliteten vid höga poĂ€ngtal i dag betydligt lĂ€gre Ă€n de ursprungliga siffrorna anger. Ett poĂ€ngtal pĂ„ 5 eller 6 motsvarar inte lĂ€ngre 40 procent mortalitet i en modern kohort, och ≄7-poĂ€ngsintervallets "nĂ€rmare 100 procent" Ă€r inte lĂ€ngre realistiskt.

Vid primÀrt lindrig pankreatit riskerar kalkylatorn att leda till övertriage, eftersom sensitiviteten Àr hög men specificiteten relativt lÄg, sÀrskilt i kohorter med stor andel lindriga fall [2].

KĂ€llor

  1. Ranson JH, Rifkind KM, Roses DF, Fink SD, Eng K, Spencer FC. Prognostic signs and the role of operative management in acute pancreatitis. Surg Gynecol Obstet. 1974;139(1):69-81. PMID: 4834279
  2. Zhu J, Wu L, Wang Y m.fl. Predictive value of the Ranson and BISAP scoring systems for the severity and prognosis of acute pancreatitis: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2024;19(4):e0302046. PMID: 38687745
  3. Venkatesh NR, Vijayakumar C, Balasubramaniyan G m.fl. Comparison of different scoring systems in predicting the severity of acute pancreatitis: A prospective observational study. Cureus. 2020;12(2):e6943. PMID: 32190494
Nyckelord
pancreatitisRanson