Klinisk bakgrund
Mortalitetsprediktion vid pediatriskt trauma stÀller sÀrskilda krav: befintliga instrument som Injury Severity Score (ISS) och dÀrmed TRISS krÀver fullstÀndig anatomisk skadeklassning som inte finns tillgÀnglig vid ankomst. För barn tillkommer att fysiologisk kompensation kan maskera allvarlig blödning och chock lÄngt in i förloppet, vilket gör tidiga laboratoriemarkörer vÀrdefulla. Pediatrisk trauma BIG-poÀng utnyttjar just tre variabler som kan erhÄllas snabbt vid inlÀggning och som var för sig speglar perfusion, koagulation och neurologisk pÄverkan: basdeficit, INR och Glasgow Coma Scale. Instrumentet fyller dÀrmed en funktion som varken ren bedside-bedömning eller retrospektiva skadorbördemÄtt klarar: en tidig, kvantifierad mortalitetsrisk som kan anvÀndas till triage, resursallokering och som inklusionskriterium i studier.
BerÀkning av Pediatrisk trauma BIG
PoÀngen berÀknas enligt:
dÀr basdeficit anges som ett positivt tal (ett basöverskott pÄ till exempel mmol/L motsvarar basdeficit 8), INR Àr det vid ankomst uppmÀtta vÀrdet, och GCS Àr den initiala poÀngen enligt Glasgow Coma Scale. BerÀknad mortalitet erhÄlls via en logistisk transformation:
HÀrledningskohorten utgjordes av 707 barn under 18 Är i Joint Theater Trauma Registry, amerikanska militÀra traumaregister för Irak och Afghanistan, 2002 till 2009 [1]. Samma tre variabler identifierades som oberoende associerade med mortalitet i univariat och multivariat regression. Valideringen skedde mot 1101 barn i tyska Trauma Registry DGU, 2002 till 2007, med samma utfall: in-hospital mortalitet [1].
Tolkning i praktiken
BerÀknad mortalitet stiger successivt med stigande poÀng. Vid en poÀng under 12 Àr mortaliteten under 5 procent; vid över 26 överstiger den 50 procent [1]. En extern validering i en stor amerikansk multikohort identifierade 16 som optimal cutoff, med en sensitivitet pÄ 0,93 och en negativ prediktiv mortalitet pÄ 99,5 procent [2]. Det innebÀr att en patient med BIG under 16 med mycket hög sannolikhet överlever, och att poÀngen i första hand Àr ett screeninginstrument för att identifiera de barn som krÀver omedelbar eskalering.
| BIG-poÀng | BerÀknad mortalitet | Klinisk handling |
|---|---|---|
| <12 | <5 % | LÄg risk; standard handlÀggning |
| 12 till 15 | ca 5 till 15 % | Ăkad vaksamhet; övervĂ€g intensifierad övervakning |
| 16 till 26 | ca 15 till 50 % | Hög risk; aktiv övervakning och tidig intervention |
| >26 | >50 % | Mycket hög risk; maximera resurser |
Validering och prestanda
I hÀrledningskohorten var AUC 0,89 (95 procent KI 0,83 till 0,95) och i den tyska valideringskohorten 0,89 (95 procent KI 0,87 till 0,92) [1]. Bolstridge m.fl. utvÀrderade BIG-poÀngen i en amerikansk multikohort med 29 204 traumapatienter, 2009 till 2015, och erhöll en AUC pÄ 0,97 (95 procent KI 0,97 till 0,98) [2]. I denna studie presterade BIG jÀmförbart med PELOD (AUC 0,98), PIM2 (AUC 0,98) och PRISM III (AUC 0,99), men vid en optimal cutoff pÄ 16 var den positiva prediktiva vÀrden endast 0,51, vilket betyder att ungefÀr hÀlften av dem som flaggas som högrisk faktiskt avlider [2].
En kanadensisk kohort frÄn CHU Sainte-Justine, Montreal, med 284 barn med trubbart trauma som krÀvde intensivvÄrd, visade en AUC pÄ 0,97 (95 procent KI 0,95 till 0,99) för BIG jÀmfört med 0,78 för ISS (95 procent KI 0,71 till 0,85) [3]. Vid en cutoff pÄ 16 var sensitiviteten 0,93 (95 procent KI 0,76 till 0,98) och specificiteten 0,83 (95 procent KI 0,78 till 0,87) [3].
Brockamp m.fl. testade BIG-poĂ€ngen pĂ„ en vuxen population om 12 206 patienter frĂ„n sju traumacenter i Europa och USA, 2005 till 2010 [4]. Ăvergripande AUC var 0,892 (95 procent KI 0,879 till 0,906), och kalibreringen var utmĂ€rkt: förvĂ€ntad mortalitet var 4,8 procent jĂ€mfört med observerad 4,8 procent [4]. PoĂ€ngen var dock signifikant sĂ€mre Ă€n TRISS (AUC 0,922) och presterade mĂ€rkbart bĂ€ttre vid penetrerande trauma (AUC 0,920) Ă€n vid trubbigt (AUC 0,876), vilket Ă„terspeglar att hĂ€rledningen dominerades av militĂ€rt penetrerande trauma [4]. PĂ„ en civil delmĂ€ngd föll AUC till 0,849 (95 procent KI 0,830 till 0,868) [4].
BegrÀnsningar
PoÀngen krÀver basdeficit och INR vid ankomst och Àr dÀrmed inte ett rent bedside-instrument. Laborsvar kan ta 20 till 30 minuter, och vid bristande tillgÄng till blodgas eller koagulationsanalys Àr instrumentet inte anvÀndbart. Saknade vÀrden Àr vanligt: i den kanadensiska valideringen exkluderades 52 av 336 patienter pÄ grund av att en eller flera komponenter saknades [3], och i den stora amerikanska kohorten anvÀndes imputation för att hantera missing data [2].
PoÀngen Àr hÀrledd frÄn en militÀr kohort med hög andel penetrerande trauma, vilket sÀnker generaliserbarheten till civila populationer dÀr trubbigt trauma dominerar. Som Brockamp m.fl. visade föll diskriminationen frÄn 0,920 vid penetrerande till 0,876 vid trubbigt trauma i vuxna [4], och samma mönster kan förvÀntas hos barn om andelen trubbigt trauma Àr hög.
BIG-poÀngen Àr inte ett substitut för etablerade skadorbördemÄtt vid kvalitetsÀkring och registriesjÀlvkontroll. TRISS och PS09 integrerar ISS och fysiologisk derangement pÄ ett sÀtt som BIG inte gör, och för systematisk kvalitetsuppföljning bör dÀrför dessa behÄllas. BIG-poÀngens styrka ligger i den tidiga fasen nÀr fullstÀndig skadeklassning Ànnu inte finns.
KĂ€llor
- Borgman MA m.fl. Pediatric trauma BIG score: predicting mortality in children after military and civilian trauma. Pediatrics 2011;127(4):e892-7. PMID: 21422095
- Bolstridge J m.fl. Use of the BIG score to predict mortality in pediatric trauma. Am J Emerg Med 2021;45:472-475. PMID: 33077313
- Grandjean-Blanchet C m.fl. Retrospective evaluation of the BIG score to predict mortality in pediatric blunt trauma. CJEM 2018;20(4):592-599. PMID: 28803574
- Brockamp T m.fl. Comparison of the predictive performance of the BIG, TRISS, and PS09 score in an adult trauma population derived from multiple international trauma registries. Crit Care 2013;17(4):R134. PMID: 23844754