Neurologie·

🇾đŸ‡Ș Infant Scalp Score

Stratifierar risk för traumatisk hjÀrnskada hos spÀdbarn med ett isolerat skalphematom.

Mis à jour 22 août 2026

Sommaire (6)
Infant Scalp Score
Ålder
Hematomstorlek
Hematomlokalisation
Résultat0 poÀng (av 8)

LÄg risk för kliniskt betydelsefull traumatisk hjÀrnskada; bilddiagnostik Àr kanske inte nödvÀndig hos ett i övrigt opÄverkat spÀdbarn.

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • SpĂ€dbarn med ett isolerat skalphematom efter lĂ€tt trubbigt huvudtrauma och normal neurologisk undersökning, som stöd vid valet mellan DT, observation och hemgĂ„ng.

Formule

Infant Scalp Score (0-8) = poĂ€ng för Ă„lder (0-2 mĂ„n=3, 3-5 mĂ„n=2, 6-11 mĂ„n=1, >12 mĂ„n=0) + hematomstorlek (stort=3, medelstort=2, litet=1, inget=0) + hematomlokalisation (temporalt/parietalt=2, occipitalt=1, frontalt=0). En poĂ€ng ≄4 har rapporterats ha hög sensitivitet för kliniskt betydelsefull traumatisk hjĂ€rnskada.

PiĂšges et conseils

  • GĂ€ller endast spĂ€dbarn med ett isolerat skalphematom och en betryggande anamnes/undersökning: inte validerad för spĂ€dbarn med andra högriskfynd.
  • En högre grĂ€nsnivĂ„ (≄5) byter en liten mĂ€ngd sensitivitet mot förbĂ€ttrad specificitet i vissa valideringskohorter.

Références

  1. Schutzman SA, Nigrovic LE, Mannix R. The Infant Scalp Score: a validated tool to stratify risk of traumatic brain injury in infants with isolated scalp hematoma. Acad Emerg Med. 2021;28(1):92-97.

Klinisk bakgrund

SpÀdbarn som presenterar med ett isolerat skalphematom efter lÀtt trubbigt huvudtrauma utgör ett Äterkommande diagnostiskt dilemma pÄ akutmottagningen. Hematomet Àr ofta det enda fyndet, och den neurologiska undersökningen Àr normal. Majoriteten av dessa barn har ingen underliggande hjÀrnskada, men en minoritet har en kliniskt betydelsefull traumatisk hjÀrnskada (ciTBI) som kan krÀva neurokirurgisk intervention eller intensivvÄrd. Datortomografi (DT) Àr guldstandard för att utesluta intrakraniell skada, men strÄldosen Àr inte försumbar hos barn under tvÄ Är, dÀr risken för strÄlningsinducerad leukemi och hjÀrntumör Àr som högst.

PECARN-regeln för pediatriskt huvudtrauma identifierar icke-frontalt skalphematom som en av sex riskfaktorer för ciTBI hos barn under tvÄ Är, men ger ingen finare gradering av risken inom denna grupp. Infant Scalp Score togs fram just för att fylla detta gap: att ytterligare stratifiera risk hos spÀdbarn dÀr skalphematomet Àr det enda fyndet, och dÀrmed hjÀlpa kliniker att vÀlja mellan DT, observation och hemgÄng utan att varken över- eller underutreda [1,3].

BerÀkning av Infant Scalp Score

PoÀngen berÀknas som summan av tre kliniska variabler: Älder, hematomstorlek och hematomlokalisation.

Infant Scalp Score=poašnga˚lder+poašnghematomstorlek+poašnghematomlokalisation\text{Infant Scalp Score} = \text{poĂ€ng}{\text{Ă„lder}} + \text{poĂ€ng}{\text{hematomstorlek}} + \text{poĂ€ng}_{\text{hematomlokalisation}}

dÀr:

  • Ålder: >12 mĂ„nader = 0; 6–11 mĂ„nader = 1; 3–5 mĂ„nader = 2; 0–2 mĂ„nader = 3
  • Hematomstorlek: Inget = 0; litet, knappt palpabelt = 1; medelstort, lĂ€tt palpabelt = 2; stort, degig konsistens = 3
  • Hematomlokalisation: Frontalt = 0; occipitalt = 1; temporalt/parietalt = 2

Total poÀng strÀcker sig frÄn 0 till 8. Yngre Älder, större hematom och temporoparietal lokalisation ger högre poÀng, vilket Äterspeglar att dessa faktorer Àr associerade med ökad risk för skallfraktur och intrakraniell skada hos spÀdbarn [2].

Instrumentet hĂ€rleddes i en prospektiv observationsstudie vid ett pediatriskt akutmottagning i USA, dĂ€r 203 barn under tvĂ„ Ă„r med trubbigt huvudtrauma genomgick skallavbildning [2]. I denna kohort hade 25 % skallfraktur och 14 % intrakraniell skada. PoĂ€ngen validerades dĂ€refter i en större, oberoende kohort utdragen ur PECARNs multicenterdatamĂ€ngd: 1 289 spĂ€dbarn ≀1 Ă„r med GCS 14–15 och isolerat skalphematom, varav 462 (36 %) genomgick DT. Tolv barn hade ciTBI och 59 hade TBI synlig pĂ„ DT [1].

Tolkning i praktiken

Kalkylatorn anvĂ€nder en tröskel pĂ„ ≄4 för att flaga förhöjd risk. I hĂ€rlednings- och valideringskohorterna har denna grĂ€ns visat hög sensitivitet för ciTBI, det vill sĂ€ga att den i praktiken fĂ„ngar i stort sett alla barn med kliniskt betydelsefull skada [1,2]. Ett vĂ€rde under 4 markerar lĂ„g risk och stöder en strategi med observation eller hemgĂ„ng med skriftlig information, förutsatt att anamnes och undersökning i övrigt Ă€r betryggande.

PoÀng RisknivÄ Klinisk handling
0–3 LĂ„g risk för ciTBI Observation eller hemgĂ„ng med sĂ€kerhetsrĂ„d; DT kan undvikas
≄4 Förhöjd risk DT bör övervĂ€gas, sĂ€rskilt vid ytterligare riskfaktorer i anamnes eller undersökning
≄5 Högre specificitet I vissa valideringskohorter har ≄5 identifierat samtliga TBI-fall pĂ„ DT med fĂ€rre falskt positiva [3]

Valet mellan tröskeln ≄4 och ≄5 Ă€r en avvĂ€gning mellan sensitivitet och specificitet. Vid ≄4 minimeras risken att missa en ciTBI, men andelen barn som gĂ„r vidare till DT blir högre. Vid ≄5 förbĂ€ttras specificiteten mĂ€rkbart, men i PECARN-valideringen missades tre spĂ€dbarn med TBI pĂ„ DT, dock utan att nĂ„got av dem krĂ€vde intervention [1]. I en turkisk extern validering hade samtliga barn med TBI pĂ„ DT en poĂ€ng pĂ„ ≄5, och poĂ€ngen ≀4 representerade en lĂ„griskgrupp [3].

Validering och prestanda

I PECARN-valideringskohorten (1 289 spĂ€dbarn) uppnĂ„ddes en AUC pĂ„ 0,916 för ciTBI och 0,807 för TBI pĂ„ DT [1]. Vid tröskeln ≄4 var sensitiviteten 100 % (95 % KI 0,74–1,0) för ciTBI med en specificitet pĂ„ 0,49 (95 % KI 0,46–0,51). Vid tröskeln ≄5 bibehölls 100 % sensitivitet för ciTBI med förbĂ€ttrad specificitet pĂ„ 0,68 (95 % KI 0,66–0,71) [1].

I en iransk prospektiv studie vid tvĂ„ sjukhus (161 barn ≀2 Ă„r, varav 124 genomgick DT och 25 hade TBI pĂ„ DT) rapporterades en övergripande AUC pĂ„ 0,876 (95 % KI 0,33–0,90) [4]. Denna kohort fann att ISS ≄6 hade mĂ„ttlig prediktiv prestanda (AUC 0,76, 95 % KI 0,62–0,85) och ISS ≄7 förbĂ€ttrade prestandan (AUC 0,89, 95 % KI 0,72–0,94) [4]. Författarna föreslog dĂ€rmed högre trösklar Ă€n den ursprungliga ≄4, vilket Ă„terspeglar skillnader i population, mekanismsprofil och DT-frekvens. MedianĂ„ldern i denna kohort var högre (20,4 mĂ„nader) Ă€n i PECARN-valideringen, och andelen som genomgick DT var betydligt högre (77 % jĂ€mfört med 36 %), vilket kan ha pĂ„verkat skattningarna.

I den turkiska retrospektiva valideringen (380 barn <24 mĂ„nader, 121 DT, 26 TBI pĂ„ DT, 5 ciTBI) hade samtliga barn med TBI en poĂ€ng pĂ„ ≄5 [3]. Hematomlokalisation i temporoparietal region var starkt associerad med TBI (OR 18,9, 95 % KI 3,4–105,1), liksom hematomstorlek över 3 cm (OR 3,0, 95 % KI 1,2–7,3) [3].

En australasisk multicenterstudie (PREDICT) undersökte risken för ciTBI hos barn under ett Ă„r med isolerat skalphematom enligt PECARN- och CHALICE-definitionerna [5]. Enligt PECARN-definitionen (icke-frontalt hematom) var ciTBI-risken 0,0 % (0/109, 95 % KI 0,0–3,3), medan enligt CHALICE-definitionen (>5 cm hematom oavsett lokalisation) var risken 20,0 % (7/35, 95 % KI 8,4–36,9) [5]. Detta understryker att definitionen av "isolering" pĂ„verkar den underliggande risken och dĂ€rmed hur poĂ€ngen ska tolkas.

BegrÀnsningar

Infant Scalp Score gĂ€ller endast spĂ€dbarn med ett isolerat skalphematom och en betryggande anamnes och neurologisk undersökning (GCS 14–15). Det Ă€r inte validerat för barn med andra tecken pĂ„ TBI, sĂ„som krĂ€kningar, letargi, kramper, synliga skalldepressioner eller tecken pĂ„ skallbottenfraktur. Förekomst av nĂ„got av dessa fynd motiverar i sig DT oavsett poĂ€ng.

Bedömningen av hematomstorlek Ă€r subjektiv och kan variera mellan bedömare. Kalkylatorn anvĂ€nder kvalitativa beskrivningar (knappt palpabelt, lĂ€tt palpabelt, degig konsistens) snarare Ă€n centimetermĂ„tt, vilket kan minska reproducerbarheten. I den iranska valideringen anvĂ€ndes centimeterbaserade grĂ€nser (<1 cm, 1–3 cm, >3 cm) för att operationalisera storlekskategorierna [4], men överensstĂ€mmelsen med de ursprungliga kvalitativa beskrivningarna har inte formellt testats.

De externa valideringarna har hittills varit enkellĂ€gesstudier med begrĂ€nsade kohortstorlekar och varierande DT-frekvens, vilket pĂ„verkar bĂ„de prevalensen av utfallet och skattningarna av sensitivitet och specificitet. De högre trösklar som föreslagits i vissa kohorter (≄6, ≄7) [4] Ă€r inte generellt accepterade och bör inte ersĂ€tta den etablerade ≄4-grĂ€nsen utan lokalt beslutsstöd.

Instrumentet Àr heller inte utformat för att identifiera misshandel. Hos spÀdbarn med oklar eller inkonsistent anamnes, eller med tecken som inte stÀmmer med angiven mekanism, mÄste en bredare utredning övervÀgas oberoende av poÀng.

KĂ€llor

  1. Schutzman SA, Nigrovic LE, Mannix R. The Infant Scalp Score: a validated tool to stratify risk of traumatic brain injury in infants with isolated scalp hematoma. Acad Emerg Med. 2021;28(1):92–97. PMID: 32673432
  2. Bin SS, Schutzman SA, Greenes DS. Validation of a clinical score to predict skull fracture in head-injured infants. Pediatr Emerg Care. 2010;26(9):633–639. PMID: 20805783
  3. GĂŒneysu ST, GĂŒleryĂŒz OD, KĂŒrklĂŒ E, Çağlar AA, Çolak Ö. Traumatic brain injury detection performance of the infant scalp score in children younger than 2 years in the pediatric emergency department. Eur J Trauma Emerg Surg. 2023;49(4):1673–1681. PMID: 36056932
  4. Riazi A, Shahrokh G, Nasr Isfahani M. Precision in pediatrics: validating the infant scalp score for TBI detection. Sci Rep. 2025;15:11767. PMID: 40676178
  5. Bressan S, Kochar A, Oakley E, m.fl. Traumatic brain injury in young children with isolated scalp haematoma. Arch Dis Child. 2019;104(7):664–669. PMID: 30833284
Nyckelord
pediatricinfantscalp hematomaTBIhead injury