Hépatologie & gastro-entérologie·

🇾đŸ‡Ș CritĂšres de Glasgow-Imrie pour la gravitĂ© de la pancrĂ©atite aiguĂ«

FörutsÀger svÄr akut pankreatit utifrÄn 8 laboratorie-/kliniska variabler (PANCREAS).

Mis à jour 22 août 2026

Sommaire (6)
Glasgow-Imrie-kriterier för svÄrighetsgrad av akut pankreatit
Ålder >55 Ă„r
LPK >15 x10^9/L
Glukos >10 mmol/L (>180 mg/dL), ingen kÀnd diabetes
Urea >16 mmol/L (BUN >45 mg/dL) efter intravenös vÀtska
PaO2 <8 kPa (<60 mmHg) pÄ rumsluft
Korrigerat kalcium <2 mmol/L (<8 mg/dL)
LD >600 IU/L (eller ASAT/ALAT >200 IU/L)
Albumin <32 g/L (<3,2 g/dL)
Résultat0 kriterier

FÀrre Àn 3 kriterier, svÄr pankreatit Àr mindre sannolik enligt denna poÀng.

Positiva kriterier
0

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Bedömning av svĂ„righetsgrad vid akut pankreatit inom de första 48 timmarna efter inlĂ€ggning för att identifiera patienter som behöver högre vĂ„rdnivĂ„.

Formule

PANCREAS-minnesregel, 1 poĂ€ng vardera inom 48h: PaO2 <8kPa, Ålder >55, Neutrofiler (LPK) >15, Kalcium <2mmol/L, Renal (urea) >16mmol/L, Enzymer (LD >600 eller ASAT/ALAT>200), Albumin <32g/L, Socker (glukos) >10mmol/L. PoĂ€ng >=3 = svĂ„r.

PiĂšges et conseils

  • En modifiering av Ransons kriterier utformad för att kunna bedömas utan vĂ€rden som endast finns tillgĂ€ngliga vid inlĂ€ggning (t.ex. krĂ€ver inte fall i hematokrit frĂ„n baslinjen eller vĂ€tskesekvestrering).
  • BĂ€st tillĂ€mpad vid 48 timmar efter inlĂ€ggning; en enskild tidig mĂ€tpunkt Ă„terspeglar inte förloppet.

Références

  1. Blamey SL, Imrie CW, O'Neill J, Gilmour WH, Carter DC. Prognostic factors in acute pancreatitis. Gut. 1984;25(12):1340-6.

Klinisk bakgrund

Glasgow-Imrie-kriterierna fyller funktionen att tidigt identifiera vilka patienter med akut pankreatit som löper risk att utveckla svÄr sjukdom med organdysfunktion, nekros eller död, och som dÀrmed kan behöva högre vÄrdnivÄ. Instrumentet Àr en modifiering av Ransons kriterier, avsedd att vara tillÀmpbar med vÀrden som faktiskt finns tillgÀngliga inom de första 48 timmarna frÄn inlÀggning, utan krav pÄ förÀndringsvÀrden frÄn baslinjen sÄsom hematokritfall eller vÀtskeansamling. Det kliniska beslutet instrumentet ska stödja Àr val av vÄrdnivÄ och övervakningsintensitet, inte stÀllningstagande till specifik behandling.

BerÀkning av Glasgow-Imrie

PoÀngen utgörs av summan av Ätta binÀra variabler, vardera vÀrd 0 eller 1, samtliga tillgÀngliga inom 48 timmar frÄn inlÀggning:

Poašng=P+A1+N+C+R+E+A2+S\text{PoÀng} = P + A_1 + N + C + R + E + A_2 + S

dÀr variablerna motsvarar minnesregeln PANKREAS:

Bokstav Variabel Tröskel
P PaO₂ pĂ„ rumsluft <8 kPa (<60 mmHg)
A₁ Ålder >55 Ă„r
N Neutrofila (LPK) >15 ×10âč/L
C Korrigerat kalcium <2 mmol/L (<8 mg/dL)
R Renal, urea efter intravenös vÀtska >16 mmol/L (BUN >45 mg/dL)
E Enzymer: LD eller ASAT/ALAT LD >600 IU/L eller ASAT/ALAT >200 IU/L
A₂ Albumin <32 g/L (<3,2 g/dL)
S Socker: glukos, ingen kÀnd diabetes >10 mmol/L (>180 mg/dL)

PoĂ€ngen strĂ€cker sig frĂ„n 0 till 8, och tröskeln för svĂ„r akut pankreatit Ă€r ≄3\geq 3.

HÀrledningskohorten utgjordes av 405 episoder av akut pankreatit vid Glasgow Royal Infirmary under en sjuÄrsperiod [1]. Det ursprungliga systemet omfattade nio faktorer, men en av dem, arteriellt pH, visade sig inte förutsÀga svÄrighetsgrad vid separat analys och togs bort [1]. Det reducerade Ättafaktorsystemet klassificerade svÄrighetsgrad korrekt i 79% av episoderna; bland de 131 episoderna med tre eller fler positiva faktorer var 31% svÄra, och bland de 274 med fÀrre Àn tre faktorer var 8% svÄra [1]. UtfallsmÄttet var svÄr akut pankreatit definierat utifrÄn komplikationer och död under indexvÄrdtiden, vilket var den gÀngse definitionen innan Atlanta-klassifikationen.

Tolkning i praktiken

PoĂ€ng Tolkning ÅtgĂ€rd
0–2 LĂ„g risk för svĂ„righetsgrad VĂ„rd pĂ„ vanlig vĂ„rdavdelning med Ă„terkommande klinisk vĂ€rdering. En enskild mĂ€tning vid 48 timmar speglar förloppet men inte den fortsatta dynamiken. Om klinisk försĂ€mring trots lĂ„g poĂ€ng: omvĂ€rdera och övervĂ€g bilddiagnostik.
≄3 SvĂ„r akut pankreatit enligt poĂ€ngen Intensifierad övervakning, tidig kontakt med intensivvĂ„rdsavdelning vid organdysfunktion, kontrastförstĂ€rkt datortomografi efter 48–72 timmar för att kartlĂ€gga nekrotiserande komponent.

Tröskeln tre poÀng Àr inte en absolut grÀns för individuell patient. En patient med tvÄ poÀng men klinisk försÀmring bör handlÀggas som svÄr, och en patient med tre poÀng som snabbt stabiliseras kan nedgraderas. PoÀngen Àr ett stöd för tidig triering, inte ett substitut för klinisk bedömning.

Validering och prestanda

I hÀrledningsstudien var andelen korrekt klassificerade 79% med Ättafaktorsystemet [1]. Extern validering har visat varierande och generellt sÀmre prestanda. I en prospektiv observationsstudie frÄn Indien med 164 patienter hade modifierad Glasgow-poÀng högst sensitivitet bland fyra jÀmförda poÀngsystem (Ranson, BISAP, APACHE II och modifierad Glasgow) för att förutsÀga svÄrighetsgrad enligt datortomografi, men area under ROC-kurvan var endast 0,6486 vilket motsvarar dÄlig diskrimination [2]. I samma studie identifierade modifierad Glasgow 55 av 69 patienter med datortomografiskt verifierad svÄr pankreatit, motsvarande en sensitivitet pÄ cirka 80%, men specificiteten var lÀgre Àn för Ranson och APACHE II [2].

En systematisk översikt och metaanalys frÄn 2023 inkluderade 43 studier med sammanlagt 14 116 patienter och utvÀrderade BISAP, APACHE-II, Ranson och SIRS, men inte Glasgow-Imrie [3]. Studiernas samlade budskap var att samtliga traditionella poÀngsystem har begrÀnsad klinisk anvÀndbarhet: posttestsannolikheten för svÄr akut pankreatit nÄdde aldrig 50% ens vid positivt poÀngresultat [3]. I en delgrupp pÄ 18 studier med direkt jÀmförelse av BISAP, APACHE-II och Ranson (n=6 740) var posttestsannolikheten vid positivt resultat 48% för BISAP, 46% för APACHE-II och 50% för Ranson, och vid negativt resultat 7%, 5% respektive 6% [3]. PoÀngsystemen identifierar alltsÄ patienter med lÄg risk bÀttre Àn patienter med hög risk. Prestandan var dessutom sÀmre i vÀsterlÀndska kohorter Àn i asiatiska [3].

En prospektiv studie frÄn Brasilien med 65 patienter med gallstenspankreatit jÀmförde modifierad Glasgow med Ranson, APACHE-II och APACHE-O och fann att samtliga system uppvisade god specificitet men varierande sensitivitet [4].

BegrÀnsningar

Instrumentet krĂ€ver att samtliga Ă„tta variabler kan mĂ€tas inom 48 timmar, vilket innebĂ€r att det inte kan berĂ€knas fullstĂ€ndigt vid ankomsten. PaO₂-mĂ€tningen förutsĂ€tter rumsluft, vilket inte Ă€r praktiskt möjligt hos patienter som redan fĂ„tt syrgasbehandling vid ankomsten, och att pausera syrgas för mĂ€tning kan vara olĂ€mpligt hos en instabil patient. Glukosvariabeln exkluderar kĂ€nda diabetiker, vilket kan medföra att metabolisk dekompensation hos dessa patienter undgĂ„r upptĂ€ckt. Etiologi beaktas inte, och systemet har inte validerats specifikt för ovanligare etiologier sĂ„som hypertriglyceridemi eller post-ERCP-pankreatit.

Den moderna litteraturen visar att Glasgow-Imrie liksom andra klassiska poÀngsystem har dÄlig diskrimination i externa kohorter, med AUC under 0,70 i prospektiva studier [2]. Den generella slutsatsen frÄn metaanalysen av jÀmförbara system Àr att de bÀttre utesluter svÄr sjukdom Àn de bekrÀftar den [3]. PoÀngsystemen bör dÀrför anvÀndas som komplement till klinisk bedömning och kontinuerlig övervakning, inte som ensamt beslutsunderlag för vÄrdnivÄ.

KĂ€llor

  1. Blamey SL, Imrie CW, O'Neill J, Gilmour WH, Carter DC. Prognostic factors in acute pancreatitis. Gut. 1984;25(12):1340–6. PMID: 6510766
  2. Venkatesh NR, Vijayakumar C, Balasubramaniyan G, m.fl. Comparison of Different Scoring Systems in Predicting the Severity of Acute Pancreatitis: A Prospective Observational Study. Cureus. 2020;12(2):e6943. PMID: 32190494
  3. Capurso G, Ponz de Leon Pisani R, Lauri G, m.fl. Clinical usefulness of scoring systems to predict severe acute pancreatitis: A systematic review and meta-analysis with pre and post-test probability assessment. United European Gastroenterol J. 2023;11(9):825–836. PMID: 37755341
  4. Osvaldt AB, Viero P, Borges da Costa MS, m.fl. Evaluation of Ranson, Glasgow, APACHE-II, and APACHE-O criteria to predict severity in acute biliary pancreatitis. Int Surg. 2001;86(3):158–61. PMID: 11996072
Nyckelord
pancreatitisPANCREASImrieGlasgow score