Maladies infectieuses·

🇾đŸ‡Ș Score de Centor (modifiĂ©/McIsaac)

Sannolikhet för streptokockfaryngit och behov av testning.

Mis à jour 22 août 2026

Sommaire (7)
Centor-Score (modifierad/McIsaac)
Tonsillexsudat eller svullnad
Ömma/svullna frĂ€mre halslymfkörtlar
Temperatur >38 °C
Avsaknad av hosta
Ålder
Remplissez les champs ci-dessus pour voir le résultat.

Aide à la décision uniquement. Ne remplace pas le jugement clinique. Aucun de ces calculateurs n'a été relu et validé par un clinicien nommément identifié.

Quand l'utiliser

  • Uppskatta sannolikheten för grupp A-streptokockfaryngit hos patienter med halsont, för att rikta testning och antibiotika.

Formule

En poĂ€ng vardera för tonsillexsudat, ömma frĂ€mre halslymfkörtlar, feber >38 °C och avsaknad av hosta; Ă„ldersjustering +1 (3–14 Ă„r), 0 (15–44 Ă„r), −1 (≄45 Ă„r).

Références

  1. McIsaac WJ, et al. The validity of a sore throat score in family practice. CMAJ. 2000;163(7):811–5.

Klinisk bakgrund

Vid akut halsont Àr klinisk undersökning ensam en otillförlitlig metod för att skilja grup A-streptokockfaryngit frÄn viral faryngit. Centor-score (modifierad/McIsaac) ger en strukturerad riskstratifiering som stödjer beslutet om vidare testning och antibiotikabehandling. PoÀngen syftar till att identifiera patienter med sÄ lÄg sannolikhet för streptokockinfektion att testning kan avstÄs, och att rikta testning mot dem med högre sannolikhet. Utan en strukturerad modell varierar förskrivningen kraftigt mellan lÀkare, och en betydande andel antibiotika ordineras till patienter med negativ streptokockodling [1].

BerÀkning av Centor-score (modifierad/McIsaac)

Score=t+l+f+c+a\text{Score} = t + l + f + c + a

dÀr:

  • t=1t = 1 vid tonsillexsudat eller svullnad, annars 0
  • l=1l = 1 vid ömma/svullna frĂ€mre halslymfkörtlar, annars 0
  • f=1f = 1 vid temperatur >38 °C> 38,\text{°C}, annars 0
  • c=1c = 1 vid avsaknad av hosta, annars 0
  • a=+1a = +1 för Ă„lder 3–14, 00 för 15–44, −1-1 för ≄45\geq 45

De fyra kliniska variablerna utgör den ursprungliga Centor-scoren, hÀrledd pÄ 286 vuxna patienter vid en akutmottagning i början av 1980-talet [2]. McIsaac-modifikationen tillför Äldersjusteringen och hÀrleddes frÄn 521 patienter vid en universitetsansluten familjemedicinsk mottagning i Toronto. GrundkÀllan för denna text Àr den efterföljande valideringen pÄ 621 barn och vuxna i 49 kanadensiska samhÀllen, bedömda av 97 familjelÀkare [1].

PoĂ€ngen strĂ€cker sig frĂ„n −1 till 5. Vid praktisk tillĂ€mpning normaliseras vĂ€rdena −1 och 5 till 0 respektive 4, vilket ger en anvĂ€ndbar skala om 0 till 4 poĂ€ng [2].

Tolkning i praktiken

Sannolikheten för grup A-streptokockfaryngit ökar stegvis med poÀngen. I en stor amerikansk valideringskohort pÄ drygt 200 000 patienter var andelen streptokockpositiva vid respektive McIsaac-poÀng [2]:

PoÀng GAS-positiv andel (95 % KI) HandlÀggning
0 8 % (8–9) AvstĂ„ testning och antibiotika
1 14 % (13–14) AvstĂ„ testning och antibiotika
2 23 % (23–23) ÖvervĂ€g testning
3 37 % (37–37) Testa med POCT, behandla om positivt
4 55 % (55–56) Testa med POCT, behandla om positivt

Vid lĂ„g poĂ€ng (0–1) Ă€r sannolikheten för streptokockinfektion tillrĂ€ckligt lĂ„g för att varken testning eller antibiotika motiveras, sĂ€rskilt i populationer med lĂ„g risk för reumatisk feber. Vid poĂ€ng 2 finns en intermediĂ€r sannolikhet dĂ€r testning kan övervĂ€gas individuellt. Vid poĂ€ng ≄3 Ă€r sannolikheten tillrĂ€ckligt hög för att testning med POCT (rapid antigen detection test eller molekylĂ€rt test) rekommenderas. Empirisk antibiotikabehandling utan testbekrĂ€ftelse vid poĂ€ng 3–4 leder dock till en hög andel onödiga recept hos vuxna [4].

Att anvÀnda scoren för att styra testning, i stÀllet för att testa alla eller behandla empiriskt vid hög poÀng, kan minska antibiotikaförskrivningen till patienter med negativ odling med över 60 % och den totala antibiotikaförskrivningen med drygt hÀlften, samtidigt som antalet odlingar reduceras med omkring en tredjedel [1].

Validering och prestanda

I den ursprungliga valideringskohorten uppvisade scoren en sensitivitet pÄ 85,0 % och en specificitet pÄ 92,1 % för identifiering av grup A-streptokockfaryngit, utan statistiskt signifikant skillnad mot den akademiska hÀrledningskohorten (83,1 % respektive 94,3 %) [1].

Den stora valideringsstudien frÄn amerikanska detaljhandelskliniker (206 870 patienter i 26 delstater) bekrÀftade scorens diskriminerande förmÄga med en AUC pÄ 0,71 för McIsaac-scoren och 0,72 för Centor-scoren [2]. Detta Àr lÀgre Àn den ursprungliga Centor-studiens AUC pÄ 0,78, men i nivÄ med tidigare oberoende valideringar. De observerade streptokockpositiv-andelarna vid respektive poÀng överlappade konfidensintervallen frÄn tidigare studier, vilket stödjer kalibreringen [2].

En logistisk regressionsanalys pÄ valideringsmaterialet valde samma fyra kliniska prediktorer som i den ursprungliga Centor-modellen. Tonsillexsudat hade högst odds ratio (3,1), följt av ömma frÀmre halslymfkörtlar (2,2), feber (1,7) och avsaknad av hosta (1,6) [2].

BegrÀnsningar

Scoren Àr avsedd för patienter med akut halsont och inte validerad för kroniska eller recidiverande symtom. Den ska inte anvÀndas för barn under 3 Är.

En systematisk översikt och metaanalys av studier i sekundÀrvÄrd fann att bÄde Centor- och McIsaac-scoren har begrÀnsad anvÀndbarhet som triageinstrument pÄ sjukhusmottagningar, dÀr patientsammansÀttningen skiljer sig frÄn primÀrvÄrden. Vid höga tröskelvÀrden missas för mÄnga sanna fall, och vid lÄga trösklar behandlas för mÄnga falskt positiva, med brett överlappande konfidensintervall mellan scoren [3].

Empirisk behandling av vuxna med poĂ€ng 3–4 utan testbekrĂ€ftelse Ă€r förknippad med hög andel onödiga antibiotikarecept, eftersom specificiteten vid denna poĂ€ngnivĂ„ Ă€r lĂ„g [4]. Scoren bör dĂ€rför inte anvĂ€ndas som enda underlag för antibiotikabeslut vid poĂ€ng ≄3; en POCT eller odling bör bekrĂ€fta streptokockinfektion innan behandling insĂ€tts.

Scoren kan inte sÀrskilja streptokockbÀrare frÄn patienter med akut infektion. En positiv POCT eller odling kan sÄledes representera kolonisering snarare Àn symtomgivande infektion, sÀrskilt hos barn dÀr bÀrarskap Àr vanligt. SÀsongsmÀssig variation i incidens av grup A-streptokockfaryngit pÄverker dessutom det prediktiva vÀrdet: vid lÄg incidens i populationen sjunker det positiva prediktiva vÀrdet Àven vid hög poÀng.

Svensk kontext

I Sverige, liksom i andra höginkomstlĂ€nder, Ă€r incidensen av akut reumatisk feber mycket lĂ„g (ungefĂ€r 3,4 fall per 100 000 invĂ„nare jĂ€mfört med 444 per 100 000 i lĂ„ginkomstlĂ€nder), vilket motiverar en restriktiv hĂ„llning till antibiotika vid halsont [5]. En jĂ€mförande studie av nio hanteringsstrategier, med svensk medverkan, visade att det för patienter med lĂ„g risk för reumatisk feber Ă€r rimligt att endast övervĂ€ga antibiotika om patienten har 3–4 McIsaac-poĂ€ng och en POCT bekrĂ€ftar nĂ€rvaro av grup A-streptokocker [5]. Denna strategi skulle krĂ€va testning av endast 10–15 % av patienterna och antibiotikabehandling till endast 3,5–6,6 %, samtidigt som patienter med faktisk streptokockinfektion inte lĂ€mnas obehandlade i okomplicerade fall [5].

KĂ€llor

  1. McIsaac WJ m.fl. The validity of a sore throat score in family practice. CMAJ. 2000. PMID: 11033707
  2. Fine AM m.fl. Large-scale validation of the Centor and McIsaac scores to predict group A streptococcal pharyngitis. Arch Intern Med. 2012. PMID: 22566485
  3. Kanagasabai A m.fl. Systematic review and meta-analysis of the accuracy of McIsaac and Centor score in patients presenting to secondary care with pharyngitis. Clin Microbiol Infect. 2024. PMID: 38182052
  4. McIsaac WJ m.fl. Empirical validation of guidelines for the management of pharyngitis in children and adults. JAMA. 2004. PMID: 15069046
  5. Gunnarsson R m.fl. What is the optimal strategy for managing primary care patients with an uncomplicated acute sore throat? BMJ Open. 2022. PMID: 35487741
Nyckelord
strep throatfaryngithalsflussCentorMcIsaac